top of page

Întrebări frecvente

Actualizată în: 24 ian. 2023

1. Pot apela la serviciile oferite, chiar și online?


Consilierea, coaching-ul și psihoterapia se pot realiza în 3 modalități:

  1. în format clasic (față în față la cabinet),

  2. în format online (prin videoconferință) sau

  3. mixt, atât fizic, cât și online, în funcție de preferințele și posibilitatea de deplasare la locație.


Studiile care au investigat eficiența terapiei online comparativ cu cea în format fizic au demonstrat că nu există diferențe în ceea ce eficiența acestora (Barak et al., 2008). Efectul terapiei online este similar cu cel al terapiei față în față, mai specific, este cel puțin la fel de eficientă ca terapia clasică. Un format mixt oferă o serie de avantaje precum economisirea timpului, a costurilor de transport sau o comunicare facilă.


3. Care sunt etapele procesului psihoterapeutic?

Procesul terapeutic începe cu o etapă de evaluare care are scopul de a identifica principalele probleme, severitatea simptomelor și mecanismele responsabile pentru apariția și menținerea lor. În urma acesteia, se va concepe un plan de intervenție care cuprinde principalele obiective terapeutice, alături de lista de probleme pe care terapeutul o stabilește împreună cu tine. Ulterior, în cadrul ședințelor de intervenție, se abordează fiecare problemă de pe lista stabilită până la diminuarea, ameliorarea sau soluționarea acesteia.


4. Cum este structurată ședința de terapie?

În terapia cognitiv-comportamentală, fiecare ședință este structurată după o agendă terapeutică pe care o stabiliți împreună cu terapeutul la începutul fiecărei sesiuni. De obicei, aceasta include experiențele din sesiunea anterioară și modalitatea în care acestea au fost implementate în săptămâna precedentă, precum și abordarea uneia sau a două probleme specifice din prezent. Alături de terapeut vei deprinde abilități de gestionare a acestor probleme de natură emoțională sau practică și vei stabili modul în care vei continua acest proces în intervalul de timp dintre ședințe. Sesiunea se încheie cu oferirea de feedback reciproc cu privire la ședința de terapie.


5. Care este rolul meu în cadrul procesului psihoterapeutic?

Multe persoane consideră că simpla lor prezență săptămânală la ședințele de terapie este suficientă pentru atingerea obiectivelor terapeutice. Cu toate acestea, cele 50 de minute din ședința de terapie reprezintă 0.49% din timpul pe care îl are o săptămână, iar pentru a putea dobândi abilități de durată, exersarea acestora este necesară și în intervalul de timp dintre ședințele de terapie.

Acest proces se aseamănă cu învățarea unui sport nou (de exemplu, cu schiatul). În cadrul acestuia, antrenorul te ajută să înveți să schiezi chiar și în absența sa, dar pentru a dobândi această abilitate, este nevoie să exersezi pe cont propriu și în afara lecțiilor de ski.


6. Cât de confidențiale sunt informațiile abordate în terapie?

Aspectele discutate în terapie sunt complet confidențiale, la fel și datele personale pe care le oferi cu scopul de a te ajuta, aceste aspecte fiind menționate în contractul de servicii. Conform Codului Deontologic al profesiei și al reglementărilor legale aflate în vigoare, terapeutul are responsabilitatea de a asigura confidențialitatea informațiilor oferite de tine, acest aspect fiind precizat și în contractul semnat. Singurele excepții sunt cele de natură legală și cele referitoare la activitatea desfășurată cu copii sau adolescenți. În această ultimă situație, nivelul de confidențialitate este stabilit de comun acord cu părintele și cu copilul, respectiv adolescentul.

Toate aceste lucruri vă vor fi prezentate de către terapeutul dumneavoastră. Pentru mai multe informații nu ezitați să contactați unul dintre specialiștii noștri.



7. Ce se întâmplă dacă nu pot ajunge la ședință?

În situația în care nu vei mai putea ajunge la întâlnirea programată sau dorești să o modifici te rugăm să anunți cu cel puțin 24 de ore înainte. Acest lucru este necesar pentru a ne asigura că folosim în mod eficient timpul pe care îl avem la dispoziție. În caz contrar, se percepe o taxă echivalentă cu jumătate din suma stabilită pentru ședința de terapie. Această taxă nu se aplică pentru situațiile excepționale, neprevăzute, precum urgențele medicale..


8. De câte ședințe am nevoie?

Nu există nu număr standard de ședințe de terapie; acesta diferă în funcție de complexitatea și severitatea problemei cu care te confrunți. De asemenea, este foarte importantă și implicarea ta în procesul terapeutic pentru a capitaliza progresul din terapie, în viața reală. În medie, pentru o problemă din sfera depresiei sau anxietății, ar fi nevoie de 12-14 ședințe. Pentru problemele cronicizate, prezente de mult timp și înrădăcinate în istoria personală, poate fi nevoie chiar și de un an de terapie pentru soluționare.



9. Cât durează ședința de terapie?

Referitor la durata unei ședințe de terapie, aceasta variază în funcție de tipul terapiei, după cum urmează:

- ședință individuală - 50 de minute

- ședință de cuplu sau de familie - 50- 90 de minute

- ședință de grup - 120 de minute



6. Care sunt costurile?

Prețul standard pentru o ședință de psihoterapie, consiliere sau coaching este 180 RON. Se acordă o reducere pentru studenți, ceea ce înseamnă că o ședință ce corespunde serviciilor mai sus menționate are contravaloarea de 150 RON. În cazul terapiei de cuplu, prețul standard este de 200 RON.



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page