top of page

Psihoterapia, un ”moft” sau o soluție pentru probleme reale?

Actualizată în: 8 nov. 2021



Mulți dintre noi ne confruntăm din când în când cu emoții mai dificile cărora simțim că nu le mai putem face față. Fie că ne simțim copleșiți de task-urile care s-au strâns grămadă pe birou, nemulțumiți în legătură cu relațiile cu cei de care ne pasă sau îngrijorați de felul în care vor evolua lucrurile în viitorul apropiat, astfel de stări emoționale sunt firești și fac parte din natura noastră umană. Cu toate acestea, a trăi aceste emoții este diferit de a avea o problemă de sănătate mintală sau de a avea o tulburare emoțională. Astfel de probleme sunt din ce în ce mai frecvente. Spre exemplu, depresia, alături de anxietate, mai este cunoscută și drept ”răceala comună” a tulburărilor emoționale, întrucât 20% dintre persoanele din populația generală experiențiază pe parcursul vieții cel puțin un episod depresiv major. Tulburările de anxietate, pe de altă parte, sunt cele mai frecvente forme ale tulburărilor emoționale, întrucât 1 din 3 persoane se confruntă pe parcursul vieții cu cel puțin o tulburare de anxietate.


Deși aceste probleme există, în jurul nostru auzim din ce în ce mai des lucruri precum ”E doar în capul tău” sau ”Fii tare, astea-s doar niște mofturi”, mesaje pe care le interiorizăm în așa fel încât ajungem să ne invalidăm propriile emoții, spunându-ne că nu ar trebui să ne simțim triști/ anxioși/ descurajați/ îngrijorați, iar asta nu face decât să ne țină blocați. Mai mult decât atât, principala caracteristică a acestor probleme este că vin însoțite de suferință emoțională, iar aceasta este diferită la fiecare dintre noi și nu poate fi comparată cu suferința emoțională a altcuiva. Așadar, ceea ce contează cel mai mult în a ne da seama dacă ne confruntăm cu o problemă emoțională este felul în care noi ne simțim, este realitatea noastră emoțională. În plus, dificultățile de a face față provocărilor zilnice, afectarea relațiilor cu cei din jur, a vieții noastre sociale sau profesionale reprezintă indicatori relevanți pentru posibilitatea de a ne confrunta cu o problemă de sănătate mintală.


Din fericire, aceste probleme pot fi tratate cu succes sau ameliorate prin intermediul psihoterapiei. Psihoterapia cognitiv-comportamentală este o formă de intervenție validată științific care s-a dovedit eficientă pentru numeroase probleme psihologice, precum depresia, anxietatea, furia, problemele de cuplu, tulburări relaționate cu trauma sau stresul și abuzul/dependența de substanțe. În plus, aceasta este o formă de psihoterapie focalizată pe obiective specifice, de durată scurtă, prin care poți învăța să cum să folosești tehnicile terapeutice pe cont propriu, astfel încât efectele să se mențină pe termen lung. Cu toate acestea, psihoterapia nu este doar despre partea goală a paharului; ea este și o “unealtă” excelentă pentru identificarea și valorificarea punctelor forte și a resurselor personale, despre o viață trăită cu sens și despre cunoașterea în profunzime a propriului sine.


Psihoterapia te poate ajuta să te simți mai bine, să îți răspunzi la anumite întrebări, să rezolvi problemele cu care te confrunți prin învățarea unor strategii de modificare constructivă a gândurilor și a comportamentelor.


Indiferent că simți nevoia de sprijin emoțional sau că îți sunt afectate aspecte precum relațiile cu persoanele apropiate, calitatea vieții sau performanța în muncă, psihoterapeuții echipei noastre sunt aici pentru a-ți oferi suportul, printr-o colaborare bazată pe empatie, acceptare necondiționată, încredere și respect. .



Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page